петък, 29 август 2014 г.

Водопад "Горица"



Обичам планината. Много. Дава ми сили, вдъхва ми живот... За това и гледам да се разхождам най-редовно по разни близки и не толкова близки планински места. За днес съм избрала еко пътеката до водопад Горица, намиращ се в Дупнишкото село Овчарци.

Намирането на селото става лесно. Отклонението се намира в ляво, в самото начало на град Дупница (при положение, че идвате от София). Пътят се знае като "пътят към селата", минавайки през Самораново, Ресилово, Овчарци, Сапарева Баня ( изходна точка за 7-те Рилски Езера, но това - друг път ), и завършвайки в Сапарево. Всичките села са китни, намирайки се в полите на Рила. 
Стигайки центъра на Овчарци, завивате надясно и карате само направо. По пътя се намират табелки за водопада, така че ще се ориентирате лесно. 
Еко пътеката започва от ляво на валявицата. Тя е широка, утъпкана и добре поддържана, в никакъв случай не бих я нарекла камениста. Намира се в гората, така че ще се радвате на дебела сянка. :)



Бързо се стига до панорамна тераса, от която се разкрива прекрасна гледка към един от любимите ми водопади. 




А това е причината, поради която го харесвам толкова много... 


В обобщение: Пътеката е кратка и лесно проходима. Половин час е предостатъчен, за да се отбиете и да видите този така прекрасен водопад. Съветвам ви да го направите!

Забележка: В местността има общо 7 водопада, като до останалите 6 пътеката е друга. Това е всичко, което успях да разбера от интернет, и се надявам скоро да мога да отида пак и науча как се стига и до тях. Стискайте палци!




Няма коментари:

Публикуване на коментар