четвъртък, 27 юни 2013 г.

Какво да имаме предвид, преди да потеглим към Тайланд?

Не са малко нещата, които трябва да се вземат предвид, преди да се посети, която и да е държава. Заминавайки за Тайланд, аз знаех, че ще се сблъскам с коренно различна култура, освен всичко друго /климат, храна, и т.н./. В тази публикация ще поговоря за подготовката, както и маниерите, на които попаднах веднага след слизане от самолета.




Общо взето, първото нещо, което трябва да се има предвид, е срока и целта на пребиваване в държавата. Спрямо тях, се изкарват визи. До колкото разбирам, вече не е така лесно, както преди, но ние нямахме никакви проблеми. Консулството на Кралство Тайланд се намира в София, на адрес:
ул. Парчевич 42
На неговия сайт ще откриете много информация относно Тайланд:
http://www.thaiconsulate.bg/l-bg/thailand/p1-3-0.html

Тук ще добавя, че ако пътувате в Северен Тайланд, е добре да си направите няколко ваксини. На нас ни бяха ненужни / а и да ви кажа честно, нямаме никакъв проблем с комарите тук, много рядко ни хапят /.
Актуална информация относно нужните за Кралство Тайланд  ваксини може да получите от Националния център по заразни и паразитни болести на телефон: 02 944 69 99 / 221.

Не подценявайте разликата в климата между България и Тайланд. Тук процентът влажност е много по-висок, и жегата е непрекъсната. С радост ще ви съобщя, че много бързо се свиква с нея, и макар високите температури, понякога ми става хладно. :D Сезоните са два - лято / Ноември до Март /, и дъждовен. Вали обилно, но за кратко. Бих ви препоръчала да съобразите екскурзията си с тукашната нова година, защото празнуването е страхотно!




Валутата е Бат. Най-лесният начин да сметнете колко струва нещо в лева, е като го разделите на 20. Ще получите максимално близък резултат, без да са ви необходими калкулатори. Всяка банкнота е с лика на краля, и в никакъв случай не си позволявайте да я настъпите, ако вятърът ви я отмъкне. Тук е добре да отбележа, че никакви лоши приказки за техния лидер не са добре дошли. Снимките на кралското семейство са навсякъде, и те са на голяма почит.

Макар, че съм предвидила отделен пост за храната, сега ще ви кажа само да очаквате, че всяко ястие е смес от сладко-кисело-солено, и често люто. Почти навсякъде продават и западна храна, но не изпускайте да опитате местните специалитети, макар, че не са за всеки вкус.

Местното население се разграничава на две основни религиозни групи : будисти и мюсюлмани.

Относно бакшишите - и тук преценявате вие, в зависимост от колко сте доволни от обслужването. Благодарностите се изразяват така:


Това е за сега, ако имате въпроси - с радост ще ви отговоря. Сигурна съм, че ще се връщам и ще допълвам тази публикация.

Тук ще издам малко, за да знаете какво да очаквате в една от следващите публикации. Какво се крие зад вратите на това невероятно шоу... четете скоро. :)





2 коментара:

  1. чакам с нетърпение следващата ти публикация - много обичам да чета за пътувания - успявам да надзърна през чужди очи и да видя неща, които до сега не съм имала възможност да опозная директно ;-)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти! И аз много обичам да чета подобни публикации :)

    ОтговорИзтриване